Kapelica sv. Kaja se nalazi na lokalitetu Nevistina Stina na južnim padinama planine Biokovo. To je zavjetna kapelica rađena uz put na području koje je prirodni prijelaz teritorija nekadašnjih i današnjih Brela. Ugrađena je u kamenu i u njenoj unutrašnjosti se nalazila slika koja je s vremenom nestala. Spominje se 1768. godine kada je pripadala Omiškom dekanatu.

Oko kapelice se nalazi groblje. Ne postoje pisani izvori o njemu.

Kapelica je rušena više puta. Prvi put je porušena u prvom svjetskom ratu. Rušena je i u drugom svjetskom ratu kao i poslije rata od JNA vojske koja je obilazila to područje.

Ova je kapelica posvećena sv. Kaju, koji je rođen u Dalmaciji. On je bio u rodbinskim je vezama s carem Dioklecijanom tj. Dioklecijan mu je bio stric. Krajem 3. stoljeća poslije Krista izabran je za papu. Oštro se suprotstavljao dualističkom učenju maniheizma (pogansko-kršćanska sekta, koju je osnovao Perzijanac Manes, propovjednik koji je naučavao da je od Krista poslani posljednji prorok) te je okupljao vjernike i po kućama održavao mise. Zbog svoje vjere je kažnjen od cara Dioklecijana.

Zavjetni kip sv. Kaja je kupio Toma Šošić ( glavar iz Brela 1916.-1920.), s nakanom da se kapelica proširi i u nju postavi svečev kip. Kip sv. Kaja je napravljen od drveta, visine 75 cm. Na kipu je potpis autora A. Repića iz 1916. godine. Do obnove kapelice, kip se čuvao u crkvi sv. Stjepana.

Temeljita obnova kapelice je počela 1991. Kameni luk koji je pronađen nekoliko metara od samog mjesta kapelice je izvoran i ugrađen u nju. Na otvor kapelice su postavljene rešetke, a pok. Jure Sokol je izradio križ koji se nalazi na kapelici.

Kip je postavljen u obnovljenu kapelicu 25.08.1991. Prilikom postavljanja kipa, Damjan Šošić-Damo je napisao povelju koja se nalazi u metalnoj kutijici zabetoniranoj u temelj kipa. Prva sveta misa je rečena 28.08.1991. Sv. misu je održao don Ilija, tadašnji breljanski župnik. 28.08.1992. godine je održana druga sv. Misa u znak zahvalnosti Tomi Šošiću i od tada je odlučeno da se misa održava svake godine 22.04. na dan sv. Kaje.

Nada Marušić

Skip to content