Kapela sv. Roka se nalazi u Donjem Selu s zapadne strane župne kuće. Ta se kapelica prvobitno nalazila 10 m sjeverno od župne kuće na samom putu. Župno vijeće, na čelu s tadašnjim župnikom don Ilijom je 1993. godine izglasalo odluku da se ta ista kapelica premjesti 20 m dalje od te lokacije tj. 50 m zapadno od župne kuće gdje se i danas nalazi.

Za takav pothvat je ishodovana dozvola od nadbiskupije. U zavodu za zaštitu spomenika i kulturne baštine se surađivalo s gospođom Zoraidom Staničić koja je davala upute o načinu prebacivanja kapelice.

Izvorna kapelica je imala orijentaciju sjever-jug s vratima na jugu. Današnja kapelica ima orijentaciju istok-zapad s vratima na istoku. Prilikom obnove je gospodin Damjan Šošić napisao povelju koja je ugrađena u oltar. U sklopu obnove, postavljen je i spomenik don Anti Soljaniću. Kapelicu i spomenik je blagoslovio mns. Ante Jurić.

Na njoj se nalazi natpis godine 1856. kad je ona sagrađena. U unutrašnjosti kapele se nalazi oltar. Na oltaru je slika na platnu koja prikazuje Gospu sa sv. Nikolom i sv. Rokom. U vrijeme od rušenja stare župne crkve, dok se nije sagradila nova župnik je u njoj svakog dana služio svetu misu. Sada se u kapeli ne obavlja bogoslužje, pa ni na blagdan sv. Roka već se sv. misa slavi u župnoj crkvi.

1997. godine je obitelj Šafran iz Zagreba darovala zvono koje je postavljeno na kapelicu sv. Roka.

U našoj župi postoji još jedna kapelica sv. Roka koja se nalazi na Gornjem Kričku. Ona je sagrađena 1816. godine u znak zahvalnosti zbog prestanka kuge.

Nada Marušić

Skip to content