Povijest limene glazbe u Brelima

Osnovana je 1936. godine na prijedlog tadašnjeg župnika Don Ante Soljanića, prvotno pod nazivom “Orkestar klub Ramona”. Nabavkom instrumenata i dolaskom voditelja Emila Urliha, glazba dobiva nove članove i prvi javni nastup ima 1939. godine. U razdoblju 1939-1942. godine orkestar preuzima Ljudevit Bačić, koji potiče rad s mladima, a ujedno se bavi skladanjem.

U ratnom periodu glazba prestaje djelovati, da bi 1948. godine ponovo počela s radom, isprva samo kao jazz-sastav sastavljen od prijeratnih glazbara. Zvanični početak društva datira 1952. godine, kada dobiva naziv KUD “Ante Bartulović”, po članu glazbe poginulom u ratu. U sastavu kulturno-umjetničkog društva je bila i dramska sekcija.

Glazba počinje ozbiljnije raditi dolaskom Frane Dominisa za kapelnika, koji počinje rad na podučavanju mladih. Glazba stječe status puhačkog orkestra. Godine 1959. glazba dobiva novog kapelnika, Joška Bublu, koji uz vođenje glazbe osniva i mješoviti zbor i tamburaški orkestar. Glazba dobiva na kvaliteti i masovnosti nastupa i svira u raznim prigodama.

U razdoblju 1964-1967. godine, glazbu vodi Ante Nadilo, a tada je ponovo preuzima Buble. Povodom proglašenja Brela Šampionom turizma za 1968. godinu, glazba nabavlja prve uniforme i pojedine instrumente. Buble vodi glazbu do 1977. godine, kada zbog obveza u Makarskoj napušta mjesto voditelja, a nasljeđuje ga Aleksandar Srzić, prvi profesionalac u redovima društva od osnutka. Srzić vodi glazbu na svim regionalnim smotrama: u Starom Gradu na Hvaru, Makarskoj, Imotskome, kao i na brojnim izletima i nastupima u Sarajevu, u Opatiji, na Plitvičkim jezerima, Šibeniku…

Za novog kapelnika 1985. godine dolazi učitelj glazbenog Jovo Jejina. Naredne godine glazba slavi svojih “prvih pedeset godina” svečanom akademijom u hotelu “Soline”, a izdaje i prigodnu brošuru, da bi 1987. godine uspješno organizirala smotru puhačkih orkestara u Brelima. Te godine, kao i 1989. glazba putuje u Njemačku na uzvratni posjet glazbi iz njemačkog Neussa.

Godine 1990. za voditelja dolazi Dražen Laskač, koji radi s mladima i ima zapažen uspjeh na smotri glazbi u Sinju 1991. godine (dioba trećeg mjesta, najbolje odsviran zadani program).

Ratom u Hrvatskoj pomalo zamire rad glazbe, jer većina članova odlazi u Hrvatsku vojsku. Krajem 1992. godine uprava glazbe kontaktira s Alenom Kajanom, tada članom vojnog orkestra HVO-a o preuzimanju glazbe, što on prihvaća i glazba počinje s radom, posebno s mlađim članovima. Glazba redovito nastupa na koncertima u Brelima i okolici, posebice u ljetnoj turističkoj sezoni.

Limena glazba danas

Limena glazba Brela danas broji 40, mahom mlađih članova, a svira na svim važnijim događajima u Brelima. Redovito održava prigodne blagdanske koncerte te koncerte u ljetnom razdoblju za vrijeme turističke sezone. Glazba je stalni gost na smotrama glazbi, a održava veze i prijateljstva sa svim orkestrima u Dalmaciji i šire.

Danas gotovo da i nema obitelji u Brelima koja nije dala barem jednoga člana glazbe ili škole glazbe, zato se s pravom kaže da je to naša, breljanska glazba, koja ne samo da stvara vrsne glazbare, nego i mladog glazbara odgaja kao dobrog čovjeka.

Svojedobno je jedan skladatelj rekao: “Žao bi mi bilo da moja glazba u ljudi izaziva samo užitak, cilj mi je da moja glazba ljude učini boljima.”

U duhu te misli, nek’ naša glazba proživi još puno desetljeća predanog i uspješnog rada.
Limena glazba Brela

PREDSJEDNIK: Ivica Ribičić
DOPREDSJEDNIK: Tomislav Sokol
KAPELNIK: Alen Kajan
TAJNIK: Mario Žamić
Jurjevska 1, 21322 Brela
TEL: 021 618 770
e-mail: limenaglazbabrela@yahoo.com

[isotope_gallery id=”1280″]

Skip to content