Doživotni gost-redar

Sedamdeset godišnji Tony Klima, breljanski gost iz švedskog grada Malmo-a za dva tjedna proslavit će svoj sedamdeseti rođendan.

Kao gost došao je na područje bivše Jugoslavije 1959. godine, a nakon obilaska hrvatskog Jadrana prvi put je posjetio Brela 1992. godine za vrijeme Domovinskog rata. Upravo zbog neposredne ratne opasnosti preporučeno mu je da tu ratnu godinu napusti Hrvatsku i nastavi ljetovati u susjednoj Italiji što je i učinio. Već iduće godine ponovno se vratio u Brela gdje je konačno pronašao oazu mira, a namjera mu je da tu ostane ljetovati do kraja svog života.

Još prije 32 godine zbog neizlječive bolesti napustila ga je supruga i od tada živi kao samac, a od obitelji ima sina koji živi u Švedskoj.
Toni je bio profesionalni igrač hokeja, igrao je za češki hokejaški klub «Kladno», švedski «Modo» i kanadski «Toronto Maple Leafs». Otuda potječe njegov sportski način provođenja odmora u Brelima koji u pravilu traje dva i pol ljetna mjeseca.
Toni je svakodnevno već od sedam sati ujutro dežurni gost na plažama Berulie, ima otvoren ured na otvorenom – klupi u dubokom hladu pod borovima i suncobranom, a radno vrijeme mu završava tek kada i posljednji gosti napuste plažu.
Prije tri godine na samoj plaži upravo ispod klupe na kojoj i danas ureduje dočekala ga je najotrovnija zmija našeg podneblja – poskok.
« Podigla se s zemlje i bila je spremna na ugriz. Nisam znao što da radim iako sam pri ruci imao štap. Naime u nekim zemljama primjerice u Americi i Australiji zabranjeno je ubijati zmije, a u sličnim situacijama potrebno je zvati nadležne službe. Srećom u blizini se našao mještanin koji je od straha pobjegao u more vičući ubij ga, ubij ga, na što sam mu odgovorio da je to zabranjeno. Nakon njegovog odgovora da kod nas nema zabrane pritisnuo sam poskoka štapom i ubio kamenom. O ovom je već jednom pisala Slobodna Dalmacija jer nije uobičajeno da se zmije otrovnice spuštaju na samu plažu.» kazao nam je Toni Klima gost-redar plaže Berulia.

Ured na otvorenom

U svom improviziranom uredu – kancelariji kako ga uobičajeno zove naš redar, nalazu se razna pomoćna sredstva i uređaji kojima se Tony svakodnevno služi. To su primjerice elektronski termometar za sve goste koji svakodnevno pitaju za temperaturu ili mali okrugli sat za informaciju o vremenu, rukavice za svakodnevno sakupljanje otpada po plaži koji ostane iza zaboravnih gostiju. Osim davanja raznih metereoloških i sličnih informacija, Tony gostima priča o Brelima, parku prirode Biokovo ili preporučuje breljanske restorane i konobe.
«Od svih restorana u Brelima izdvojio bih Volat i Palmu, a od baškovodških King. Prijateljima preporučujem navedene restorane i dajem im ovlasti da ukoliko nisu zadovoljni gazdi kažu da ću im ja osobno platiti račun».

Tony redovito upozorava goste da nije dozvoljeno kupanje za pse i svakodnevno postavlja table zabrane koje u večernjim satima sprema na sigurno mjesto. U slučajevima korištenja staklene ambalaže na plaži goste poučava na poseban oprez zbog mogućnosti ozljeđivanja staklom. Ispričao je i neke neugodne doživljaje s nekulturnim gostima, ali njemu to ne smeta i on ih se ne boji.
U večernjim satima Tony pomaže prikupiti ležaljke i suncobrane koncesionarima na okolnim plažama.Tony ima i nekoliko skromnih preporuka Općini Brela kako da ukloni nedostatke na plažama Berulije :
«Potrebno je postaviti table zabrane šamponiranja na svim tuševima jer mnogi koriste tuševe za šamponiranje i pranje što nije dozvoljeno. Prošle godine sam osobno kupio i postavio dvije nove tuš-glave s ventilima za tuširanje. Također je potrebno dovesti policiju da zaustavi motore koji ulaze i slobodno se voze šetnicom na Beruliji iako je to pješačka zona.
Bilo bi dobro natjerati i europsku uniju da investira u ove plaže i turizam općenito jer se upravo njihovi građani ovdje godinama odmaraju.»
Zadovoljan je čistoćom plaža, šetnice i javnog sanitarnog čvora na Beruliji. Odlično surađuje s komunalnim redarom i komunalcima – čistačima plaže.
Tony je obilazio i brojna europska i svjetska turistička odredišta, a ipak, utočište je našao na najljepšem dijelu Europe u Brelima.
«Volim ovu prekrasnu zemlju Hrvatsku njene ljude i Brela koja su raj na zemlji i kao takve ih trebamo očuvati za buduće generacije te naučiti mlade da ih cijene i čuvaju.»

Zahvalnica Općine Brela

Prigodom Dana općine 2010. na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, Općina Brela je dodijelila Tony Klimi zahvalnicu za doprinos u održavanju plaže Berulia za vrijeme turističke sezone.

[isotope_gallery id=”2169″]

Skip to content