ALPINISTIČKI KAMP – GLAVNO DA SE KLAJMBA, 2021.

 Jedanaesti alpinistički kamp „Glavno da se klajmba“ održao se od 8. do 10. listopada u Brelima. Tradicionalno se održava kao memorijalni susret u čast na poginule alpiniste Tonija Rosu, Igora Skendera, Martina Užarevića i Krešimira Milasa. U organizaciji su sudjelovali Komisija za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza, Speleološko alpinistički klub Ekstrem iz Makarske, te alpinistički odsjeci planinarskih društava Velebit i Željezničar iz Zagreba.

Na kampu se okupilo preko 100 penjača iz cijele Hrvatske te iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine. Penjalo se na velikom području Biokova, od Vrisovih glavica koja se nalaze iznad Brela, pa preko Basta, Šibenika, Borovca, Pajevine, Ercegove gradine, Solila. Iako ove godine vremenski uvjeti nisu išli na ruku penjačima ostvareno je više desetaka uspona. Treba istaknuti da Brela sa uređenim penjalištima, te čitavo područje Biokova pružaju izvanredne uvjete za penjanje tijekom čitave godine. Ovaj Kamp upravo pridonosi upoznavanju takvih mogućnosti te promovira veliki izbor penjačkih smjerova različitih težina. Karakteristika da svatko može pronaći izbor za sebe jedan je od velikih aduta Biokova, kao i konfiguracija stijena koja pruža osjećaj da ste sami u stijeni, bez gužvi koje su postale uobičajene na ostalim penjalištima.

Ove godine gost predavač bila je Monika Kambič, legendarna slovenska alpinistica, koja je nadahnuto pričala o svojim usponima diljem svijeta. Fantastične, ali i vrlo surove scene iz granitnih stijena Patagonije kroz jednu poetičnu priču postale su puno prijemčivije i manje zastrašujuće. Naglasak je u tim pričama ne na težini uspona već na ljepoti penjanja, suživotu sa svojim partnerom iz naveze tijekom dugih uspona, na prekrasnim vidicima, osjećaju slobode i mira koji proizlaze iz ogromnih napora i potpune predanosti savladavanju stijene.

Lijepo je bilo vidjeti da drugu godinu dolazi i izdavačka kuća Libricon iz Zagreba, koja na Kampu po promotivnim cijenama nudi literaturu iz područja alpinizma i općenito djela planinarske tematike.

Svaku večer svim sudionicima pripremljena je hrana i piće, nakon čega je nastavljeno druženje, upoznavanje, razmjena iskustava i dogovaranje novih uspona.
SAK Ekstrem Makarska Ivan Rakić

[isotope_gallery id=”7064″]

Skip to content