Općina Brela i Turistička zajednica Općine Brela su u petak 26. listopada 2018. godine u Hotelu Maestral u Brelima organizirali obilježavanje 50. obljetnice prve turističke nagrade „Šampion turizma“.

Nakon pjesme Klape Berulia svečanost je započela pozdravnom riječi i obraćanjem općinskog načelnika Stipe Ursića koji je prezentirao Brela kao turističko mjesto visoke kategorije sa bogatom tradicijom u turizmu i ugostiteljstvu, vjernim gostima koji svake godine primaju zlatnike za 30. i 50. godina neprekidnog boravka u Brelima. Upravo ta činjenica govori o očuvanju prirodnog ambijenta Brela, općinskim ulaganjima u cilju podizanja kvalitete života i turizma, svakodnevnim ulaganjma u podizanje kvalitete privatnog smještaja i breljanske hotele. Hotel Berulia je prvi u nizu hotela koji je protekle godine podigao kategoriju, a ulaganja u ustale hotele će se nastaviti ove i idućih godina. Posebno je naglasio nove infrastrukturne investicije najmodernije javne rasvjete, ulaganjima u uređenje breljanske šetnice i plaža te ulaganjima u uređenje cesta i puteva. Ove godine postajemo prva općina sa superbrzim optičkim internetom koju nema ni većina gradova u Hrvatskoj. Svi ovi trendovi počivaju na čvrstoj i davno postavljenoj tradiciji  i temeljima koje su davno postavili zaposlenici hotela i mještani kojima danas odajemo počast i zahvalu.

Nakon izlaganja općinskog načelnika nazočnima se obratila Direktorica turističke zajednice Valentina Vitković koja je prikazala povijest breljanskog turizma,  važnost očuvanja Brela kao vodećeg turističkog odredišta na području srednje Dalmacije, upozorila na opasnost od prevelike izgradnje i apartmanizacije te potrebu očuvanja prirodnih raspoloživosti.

Nakon glazbenog Broja Klape Berulia nazočnima se obratio poznati arhitekt Ante Rožić jedan od autora Hotela Maestral koji se prisjetio arhitektonskog sjedinjenja hotela sa prekrasnim prirodnim okruženjem i ambijentom naselja Brela. Upravo ova arhitektura postaje svjetski relevantno mjesto arhitektonskih istraživanja.

Potom se nazočnima se obratio i kustos Maroje Mrduljaš (arhitektonski fakultet u Zagrebu) otvorivši postavljenu izložbu Sunčana strana modernizmaarhitekata Julija DeLuce, Ante Rožića i Matije Salaja, te autora interijera Bernarda Bernardija, čiji važan dio čini upravo serija realizacija turističkih projekata Ante Rožića koji je upravo u Brelima ostvario neke od svojih neznačajnijih radova.

Voditelj programa proslave Vedran Ribarević nastavio je program dodjele zahvalnica zaslužnim začetnicima breljanskomg turizma, zaposlenicima hotela i mještanima Brela. Nagrade su dodijelili Općinski načelnik Stipe Ursić i direktorica turističke zajednice Valentina Vitković.

Hotel Maestral jedno je od kanonskih djela hrvatskog visokog modernizma, možda i najljepši hotel na hrvatskoj jadranskoj obali i ishodišni projekt izložbe, a danas je preventivno zaštićen kao kulturno dobro. Hotel je još uvijek u gotovo intaktnom stanju, a elegantni i sofisticirani javni prostori hotela sjajan su okvir za izložbu koja prati evoluciju turističkih tipologija na prijelazu sa 1960-ih na 1970-te, kada upravo Brela postaju svjetski relevantno mjesto arhitektonskih istraživanja. Tome u prilog govori i činjenica da su turistički projekti u Brelima, ali i drugdje na hrvatskoj jadranskoj obali, važan dio izložbe Concrete Utopia (Konkretna utopija) postavljenoj u Museum of Modern Art u New Yorku gdje su i predstavljeni kroz iste analitičke aksonometrije koje će biti pokazane i u Hotelu Maestral. Namjera ove izložbe, pa i virutalne veze New Yorka i Brela, MoMA NY i Hotela Maestral, je ukazati na izuzetnu kulturnu vrijednost naših hotela, a naročito Hotela Maestral o čijoj budućnosti treba pažljivo razmisliti.

Projekti prikazani na izložbi: Hotel Maestral (Julije DeLuca, Ante Rožić, Matija Salaj, interijer Bernardo Bernardi, 1962. – 1965.), Brela; Hotel Berulia (Ante Rožić, interijer Bernardo Bernardi, 1968. – 1970.), Brela; Vila Berulia (Ante Rožić, 1967. – 1970.), Brela; Turistički centar Brela (Ante Rožić, interijer Bernardo Bernardi, 1967. – 1969.), Hotel Solaris (Boris Magaš, 1967. -1968.), Zablaće pored Šibenika, Hotel Adriatic II (Branko Žnidarec, 1971.), Opatija.

Skip to content