Pasionska predstava u Brelima 2019.

 

U crkvi sv. Stjepana prvomučenika u Brelima u subotu, 13. travnja 2019. godine u večernjim satima  glumačka ekipa župe sv. Ante iz Knina prikazala je predstavu  “Muka Gospodina našega Isusa Krista”.

Urednik nove verzije pasionske predstave Ante Nadomir Tadić Šutra obratio se stotinjak okupljenih vjernika  upozorivši roditelje da djecu pripreme na pojedine scene iz predstave i opisao ovu pasionsua igru koja živo prikazuje Kristovu Muku u Getsemaniju, Judinu izdaju, Isusovo uhićenje od strane židovskih vojnika, Petrovo zatajivanje, suđenje pred židovskim svećeničkim vijećem, suđenje pred Pilatom i razapinjanje na Križ. Želeći ljudima što bolje i vjernije prikazati Isusovu muku i smrt, skupina glumaca amatera iz Knina, na čelu s fra Ivanom Lukačem, u Brelima je izvela jubilarnu 150-tu  predstavu koja pokazuju posljednje dane Isusovog života koju inače u korizmeno vrijeme izvode diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Njemačke. Redatelj ove pasionske igre je Ante Nadomir Tadić Šutra, a uređena je prema komadu kojeg su nekada svake godine za Uskrs izvodili mladi makarski bogoslovi.

Tekst predstave je uzet iz djela Passus, Crucifixus et Mortuus fra Flavijana Štolca. Prilagodio ga je fra Josip Ante Soldo, zatim franjevački bogoslovi s fra Šimom Samcem i fra Milom Čirkom. Izvedba su počeli izvoditi makarski bogoslovi 60-ih godina prošloga stoljeća s dr. fra Ćirom Markočem. Najplodnije razdoblje bilo je od 1975. do 1985. god. Izvedena je 85 puta po Hrvatskoj, BiH i Njemačkoj. Franjevački bogoslovi zadnju izvedbu imali su u Makarskoj 8. travnja 1998. Od 2000. god. ovo djelo vrhunske religiozne vrijednosti izvodili su župljani župe sv. Ante u Kninu pod vodstvom fra Pavla Norca Keve i ovdje spomenutih djelatnika.

Na kraju predstave u ime župljana  nazočnima se obratio breljanski župnik don. Ivan Kovačević. zahvalivši izvođačima na predstavi ustvrdio je da je ovo zaista prava duhovna korizmena obnova i izvrsna priprema za slavlje Uskrsa.

U ime gostiju Fra Ivan Šimac predstavio je glumačku ekipu od trideset ljudi, scenografiju ravnu kazališnim predstavama sa svom rasvjetom ozvučenjem svjetlosnim i zvučnim efektima i dva tehničara. Preporučio je svima koji nisu mogli pogledati predstavu da to učine jednom drugom prigodom.

Jedan od nazočnih gledatelja čestitao je redatelju, zahvalio na predstavi kazavši kako je ova današnja predstava daleko kvalitetnija i profesionalnija od one koja se prikazivalja prije 25 godina u makarskoj, a čiji je i sam bio sudionik.

Na prigodnom druženju  iza predstave u župnoj dvorani zabilježene su priče glumaca koje su doživjeli na gostovanjima po raznim župama. Tako je jedna bakica u Zagrebu kišobranom udarila Anu – velikog svećenika i oštro mu se obratila“ Sram te Bilo kak si se tako deral na našeg spasitelja“,. Ovaj breneći se od starice pokaže na Kaifu „Pustite me na miru. Ja sam radio samo svoj posao, a ono je moj šef, on mi je to naredio“. Velikiom svećeniku koji je na kraju predstave rekao „Uistinu ovaj čovjek bijaše sin Božji“ prišao je jedan gledatelj i grubo mu dobacio „Šta je, sad si se sjetio kad ste ga već razapeli stidi se razbojniče“. Jedna žena je na kraju predstave tražila rimskog vojnika pitajući  glumce „di je oni mali šta je plesnio Isusa da mu ja istegnem uši“.

 

 

Skip to content