NOVOSTI U 2020. GODINI

Poštovani iznajmljivači,

U nastavku vam donosimo objašnjenja vezana za nove zakone –  Zakon o turističkoj pristojbi (NN 52/19) i Zakon o članarini u TZ (NN 52/19).

 1. NOVOSTI U ZAKONU O TURISTIČKOJ (boravišnoj) PRISTOJBI
 • Sukladno novom Zakonu više ne postoje turistički razredi i zone, tako da će sva naselja koja pripadaju Općini Brela (Brela i Gornja Brela) plaćati isti iznos turističke pristojbe.
 • Način obračuna paušalnog iznosa turističke pristojbe ostao je isti osim što se sada turistička pristojba plaća i za pomoćne kreveteako su navedeni u IZRECI rješenja.
 • Obveznicima turističke pristojbe kojima su pomoćni kreveti navedeni u OBRAZLOŽENJUrješenja neće se obračunati, uz uvjet da postojeće pomoćne krevete ne mogu oglašavati niti iznajmljivati turistima te se automatski brišu iz programa eVisitor.
 • Splitsko- dalmatinska županija je uz mišljenje Općine Brela i TZO Brela donijela Odluku o visini paušalne turističke pristojbe za Općinu Brela u iznosu od 350,00 HRK(i za glavne i za pomoćne krevete), što je najniži iznos turističke pristojbe utvrđen Pravilnikom koji propisuje ministar turizma.
 • Iznajmljivači kojima su pomoćni kreveti upisani u obrazloženju rješenja, a koji žele oglašavati i iznajmljivati turistima, moraju zatražiti od Upravnog odjela za turizam i pomorstvo (bivši Ured državne uprave) u Makarskoj, Obala kralja Tomislava 1 (zgrada Općine) i podnijeti zahtjev za izdavanje izmijenjenog  rješenja (skraćeni postupak) gdje će pomoćni kreveti biti navedeni u IZRECI rješenja (prvi dio rješenja).   Rješenja koja su izdana prije 1. rujna 2007. ne mogu ići na skraćeni postupak.
 • Iznajmljivači turističku pristojbu mogu, kao i do sada, uplatiti jednokratno u punom iznosu do 31. srpnja tekuće godineILI u tri jednaka obroka sa DOSPIJEĆEM PLAĆANJA: 31. srpnja, drugi 31. kolovoza, treći 30. rujna tekuće godine, a uplatnice za plaćanje turističke pristojbe preuzimaju se iz sustava eVisitor.
 1. NOVOSTI U ZAKONU O TURISTIČKOJ ČLANARINI
 • Sukladno novom Zakonu o članarini u TZ (NN 52/19) iznajmljivači, u odnosu na prethodne godine, od 1. siječnja 2020. godine plaćaju godišnji paušalni iznos članarine.
 • Paušalni iznos turističke članarine je 45,00 kn po krevetu za glavne krevete, a godišnji paušalni iznos članarine za pomoćne krevete navedene u IZRECI rješenja umanjuje se za 50%.
 • Godišnji paušalni iznos članarine može se platiti jednokratno do 31. srpnja tekuće godine ili u tri jednaka obroka sa DOSPIJEĆEM PLAĆANJA: 31. srpnja, drugi 31. kolovoza, treći 30. rujna tekuće godine.
 • Iznajmljivači i dalje podnose nadležnoj ispostavi Porezne uprave posebni obrazac TZ 2,do 15.siječnja tekuće godine za prethodnu godinu.
 • Obrazac TZ 2  ima drugačiju formu nego što je to bilo prethodnih godina.

S poštovanjem,

Vaša TZO Brela

Skip to content