ALPINISTIČKI KAMP – GLAVNO DA SE KLAJMBA, 2022.

 

Dvanaesti alpinistički kamp „Glavno da se klajmba“ održao se od 7. do 9. listopada u Brelima. Kamp se održava kao memorijal u čast na poginule alpiniste Tonija Rosu, Igora Skendera, Martina Užarevića i Krešimira Milasa. U organizaciji su sudjelovali Komisija za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza, Speleološko alpinistički klub Ekstrem iz Makarske, te alpinistički odsjeci planinarskih društava Velebit i Željezničar iz Zagreba.

Ove godine se okupio veliki broj sudionika koji su došli iz svih dijelova Hrvatske a kako kamp ima međunarodni karakter i ove godine su došli penjači iz Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije. Više od 200 alpinista smjestilo se ne samo u šatorima pod maslinama Krička, nego i po brojnim apartmanima. Odlični vremenski uvjeti otvorili su mogućnosti penjanja po čitavom Biokovu. Ispenjane su stotine smjerova i doista je Biokovo bilo tih nekoliko dan kao mravinjak, pun penjačkih naveza koje u živim bojama svoje odjeće niste mogli ne zapaziti kud vam god pogled krene.

Susret alpinista u Brelima, na Kričku, svake godine privlači sve više sudionika potvrđujući da je to mjesto gdje se penjači iz različitih krajeve nalaze, razmjenjuju iskustva, penju zajedno. Taj element zajedništva, druženja, ugodnog ambijenta i prijateljskog ozračja postao je zaštitni znak kampa “Glavno da se klajmba”. Promocija Biokova i njegovih izvanrednih mogućnosti za cjelogodišnje penjanje još je jedan od ciljeva ovog Kampa. Biokovo s uređenim penjalištima, velikim izborom opremljenih smjerova različitih težina te brojnim alpinističkim smjerovima vrhunski odgovara svim prohtjevima suvremenih penjača.

Ove godine gost predavač je bio Paolo Pezzolato, legendarni talijanski penjač, koji je jako puno penjao u Hrvatskoj te postavio i opremio brojne smjerove.

Paolo Pezzolato rođen je u Trstu 1962.godine. Penjati se počeo sa sedamnaest godina i u svojoj bogatoj penjačkoj karijeri ostvario je brojne uspješne uspone diljem svijeta: Peru, SAD (Yosemite), Indija, Nepal, Škotska, i naravno nebrojene uspone u Alpama i Dolomitima. Među najljepše smjerove koje je ispenjao ubraja The Nose, Greben Agnera (Dolomiti) te La Demande i Pichenibule u Verdonu.  Vrlo rano otkrio je Hrvatsku kao zemlju koja pruža izvanredne uvjete za penjanje tako da godinama zajedno sa suprugom Sarom dolazi penjati po cijeloj Hrvatskoj, a osobito voli otkrivati nove stijene i postavljati nove smjerove. Ispenjao je i uredio više stotina smjerova od Istre sve do Dalmacije. Kao najdraže voli istaknuti Infinito i Senza Pieta u Paklenici, Ritorno al future na Tulovim gredama te Dalmatinski san, Lykopolis i Pjesmu sirena na Biokovu. Prema njegovim riječima smjerovi Biokova daju penjaču osjećaj da je izašao iz mora i stremi prema prostranstvima neba iznad sebe.

Treću godinu za redom ugostili smo i izdavačku kuću Libricon iz Zagreba, koja na Kampu po promotivnim cijenama nudi literaturu iz područja alpinizma i općenito djela planinarske tematike.

Ono što je svakako uljepšalo ovogodišnji Kamp je izložba slika akademske slikarice Jelene Martinović pod nazivom “Crtice s Himalaje”, a u povodu petnaeste obljetnice prve  ženske himalajske ekspedicije na Cho Oyu. Jelena vas svojim djelima šarmira i poziva u taj čaroban krajolik, a onda vas diskretno odvede kroz uvjerljivu atmosferičnost slika u svijet iz kojeg se ne date tako lako nazad. Svi sudionici su doista uživali u izložbi i često je pohodili tih nekoliko dana a na kraju i kupili veći broj slika I ponijeli u svoj dom konkretno sjećanje na ovaj Kamp.

Kamp je kao i svake godine ponudio na kupnju i tradicionalne majice s karakterističnim motivima vezanim za penjanje na Biokovu a koje je ove godine dizajnirala riječka ilustratorica i alpinistica Nena Pavelić.

Svaku večer svim sudionicima bilo je pripremljeno jelo i nakon toga je druženje trajalo  dugo u noć.

Hvala Općini Brela i Turističkoj zajednici na lijepom gostoprimstvu, Parku Prirode Biokovo na velikodušnoj podršci, osnovnoj školi Dr. Franjo Tuđman na ustupljenoj školskoj dvorani i naravno svima koji su radili na pripremi i organizaciji.

Ivan Rakić

SAK Ekstrem Makarska

Skip to content