Sv. Roko jedan je od najomiljenijih europskih svetaca i posvećena su mu mnoga naselja, župe, crkve i kapele po Hrvatskoj i svijetu.

U jutarnjim satima 16. Kolovoza neposredno do župne crkve u Brelima ispred kapele Svetog Roka uz tridesetak nazočnih vjernika održana je sveta Misa koju je predvodio breljanski župnik Don Stjepan Lončar. Ova kapela Sv. Roka podignuta je 1856. godine kod župne kuće, na prostoru zametnutog, rimskoga groblja. U njoj se krajem 19. stoljeća, tijekom gradnje Crkve Sv. Stjepana, svakodnevno održavala misa. 

U župi Brela postoji još jedna kapelica sv. Roka koja se nalazi na Gornjem Kričku. Ona je sagrađena 1816. godine u znak zahvalnosti zbog prestanka kuge.

Upravo ispred ove kapelice sa nedavno uređenim okolišem pred pedesetak okupljenih vjernika održana je večernja Sveta Misa koju je ponovno predvodio don Stjepan. Proslavu je uveličala pjevačka skupina mladih slavonaca koji su nastupali tijekom mise.

Nakomn misnog slavlja mještani gornjeg Krička su organizirali pravu pučku feštu. Uz prepune stolove hrane i pića druženje i pjesmu, slavilo se do kasno u noć, a slavlju se pridružio i prijatelj Brela, poznati estradni umjetnik Mate Bulić.

[isotope_gallery id=”3747″]

Skip to content