U petak, 19. srpnja 2019. općinski načelnik Stipe Ursić zajedno s  direktoricom turističke zajednice Valentinom Vitković, direktorom komunalnog društva Petrom Pervanom i zamjenikom Viktorom Puljkom primio je poznatog hrvatskog znanstvenika dr. Ivana Đikića koji je u Općinu Brela došao u društvu Vanje Barač,  kod koje se proteklih 20 godina odmara na predjelu Stomarica u Brelima.

U ugodnoj i opuštenoj atmosferi ureda načelnika dr. Đikić je iznio razloge svojeg dvadeset godišnjeg boravka u Brelima,  osvrnuo se na protekle godine i dao smjernice za budući napredak Brela kao turističkog mjesta visoke kategorije.

Iznio je svoja zapažanja prigodom boravka proteklih godina u Brelima s malim i velikim stvarima koje u kontinuitetu događaju, obogaćuju život i unapređuju turizam:  „ Brela se ne razvijaju prebrzo nego kontinuirano i tako trebaju nastaviti. Ovdje sam u predivnom ambijentu, pronašao sam mir, osjećam se ugodno i dobro. Uvijek se iznova regeneriram i obnavljam puneći životnu bateriju novom energijom. Ujutro redovito trčim šetnicom uz more i zapažam da se svake godine nešto dodatno uređuje, u prirodnom sam ambijentu, uživam u mirisu borova slušajući zvukove iz prirode i šum valova mora.

Osim što je primijetio ulaganja u infrastrukturne projekte proteklih godina, Dr. Đikić je pohvalio  čistoću plaža, šetnice i cijelog mjesta. Smatra da njegov odmor u Brelima ima veliki utjecaj na njegovo zdravlje i nosi dio zasluga za njegov znanstveni uspjeh: „ Ovih dana sam završio članak koji će skoro biti objavljen u  prestižnom znanstvenom časopisu „Nature“, a završnu riječ članka sam dao upravo u Brelima. Slika Brela je drugačija  od slike u drugim mjestima, svakodnevni napredak na svim poljima primjećuje se u u malim stvarima.

Dr Đikić je u Brelima otkrio novi sport i novo društvo balotaša: „ Osim trčanja i tenisa  u Brelima sam upoznao cijenjeno i zabavno društvo zaljubljenika u sport koji zabavlja i opušta, a to su Balote. Osim što sam naučio igrati balote upoznao  sam domaće ljude, običaje i dio breljanske povijesti. Brela su idealno mjesto za sportaše rekreativce.

U svojem daljnjem izlaganju dr Đikić je dao nekoliko smjernica za daljnji razvoj Brela s akcentom na sprječavanje prevelike izgradnje i betonizacije zastupajući kontinuirani, a ne prebrzi razvoj. Pristalica je implementacije malih projekata koji povećavaju kvalitetu života, izgradnje vila i malih kuća za smještaj s naglaskom na kvaliteti i očuvanja prirode koju danas imamo. Složio se da Brela nemaju noćne zabave za mlade pa je dao prijedlog da se to bez velike buke može jednostavno riješiti organizacijom noćnog prijevoza mladih u susjedna mjesta i grad Makarsku.

Dr Đikić se na kraju zahvalio načelniku na prijemu izrazivši nadu da će unatoč brojnim izazovima današnjeg vremena uspjeti sačuvati neprolazne vrijednosti koje Brela još uvijek posjeduju.

Skip to content