Dan Općine Brela obilježava se 03. kolovoza na ljetni blagdan sv. Stjepana  zaštitnika župe Brela. Svečanu sjednicu Općinskog vijeća otvorio je predsjednik Berislav Filipović. Pozdravivši Stipu Čogelju pročelnika za pomorstvo i ostale predstavnike Splitsko-dalmatinske županije, vijećnike Općinskog vijeća, direktoricu turističke zajednice, predstavnike župnog i dječjeg zbora, mjesnog odbora, dobitnike ovogodišnjih nagrada i ostale goste koji su svojom nazočnošću uveličali svečanost.

Općinski načelnik Stipe Ursić upoznao je nazočne o ostvarivanju razvojnog programa općine, nabrojivši niz ostvarenih projekata, onih koji su u tijeku i onih koji će biti ostvareni do kraja mandata. Upoznavši nazočne sa programom obilježavanja,  pozvao ih je na  sudjelovanje na svetoj Misi i večernjem programu.

Na sjednici je nastupio dječji zbor „Mali breljanski pjevači“ i njihov osnivač Ivan Perak kojemu je dodjeljeno Posebno priznanje za osnivanje dječjeg zbora i umjetničko djelovanje s mladima u Brelima. Posebno priznanje dodijeljeno je i  Juri šabanu Staniću, glazbenom pedagogu, etnomuzikologu, aranžeru i producentu za očuvanje breljanskog pučkog pjevanja i kulturne baštine Brela. Župnom zboru sv. Stjepana također je dodijeljeno Posebno priznanje za očuvanje breljanskog pučkog pjevanja i kulturne baštine Brela. U ime zbora nagradu je preuzeo Marko Ribičić.

Jure Šaban Stanić se u svoje ime i u ime župnog zbora  zahvalio  Općini Brela na dodijeljenim nagradama. Upoznavši nazočne o ulozi župnog zbora na očuvanju breljanskog pučkog pjevanja i starih tradicionalnih pjesama koje su izvorno očuvane u Zagrebu i njihovoj inplementaciji u budući program rada zbora, naglasio je da su Brela zahvalna sredina u kojoj je ugodno raditi.

Večernji program proslave održan je ispred župne crkve sv. Stjepana. Uz odlično posjećenu ribarsku večer nastupila je klapa „Cambi“ čijim koncertom su domaći i gosti u ugodnoj atmosferi nisu sakrivali veliko zadovoljstvo.

Ivan Perak

Rođen je 22. siječnja 1983. godine u Splitu. Osnovnu školu je završio u Omišu, a srednju kameno klesarsku u Pučišćima na Braču gdje je stekao zanimanje Klesarskog tehničara. Nakon srednje škole upisao je Umjetničku akademiju u Splitu za Profesora likovne kulture. Na poziv breljanskog župnika don. Stjepana Lončara, prije dvije godine, do danas uspješno djeluje kao orguljaš župne crkve  u Brelima. Dolaskom župnika don. Ivana Kovačevića osniva Dječji pjevački zbor „Mali breljanski pjevači“ koji nastupaju na današnjoj svečanoj sjednici vijeća. U postupku osnivanja je Zbor mladosti  koji će započeti s djelovanjem u rujnu ove godine. Ivan Perak osim ostvarenih umjetničkih kreacija u crkvi pomaže u organizaciji i radu mladih ministranata.

Jure Šaban Stanić ( 1981.)

Glazbeni je pedagog, etnomuzikolog, aranžer i producent. Diplomirao je klarinet na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.U zvanju je profesora mentora za klarinet od 2012. godine. Trenutno je apsolvent doktorskog studija etnomuzikologije. Kao voditelj klapa i istraživač tradicijske sakralne baštine više puta je nagrađivan na gotovo svim festivalima klapa u zemlji. Umjetnički je Ravnatelj festivala klapa Istre i Primorja (KIK- fest) već 11 godina. Bio je član je ocjenjivačkih povjerenstava svih klapskih festivala. Bio je umjetnički voditelj smotre klapa na Slimenu 10 godina. S klapama je osvojio tridesetak nagrada na festivalima u zemlji i inozemstvu. Član je Županijskog kulturnog vijeća Splitsko-dalmatinske županije. Oženjen je i otac dvoje djece.

Skip to content