Obavještavamo Vas da je Turistička zajednica Brela krenula s projektom „Monitoring mediteranskog potkornjaka na području Brela“.

Monitoring se provodi prema naputcima i znanstveno-stručnom vodstvu dr. sc. Borisa Hrašovca, specijalista šumarskog entomologa, sveučilišnog nastavnika i istraživača u području zaštite šuma od štetnika, napose potkornjaka.

Svrha monitoringa je po prvi puta utvrditi stanje populacija potkornjaka na širem području Brela, njihovu relativnu brojnost, najčešće i najvažnije vrste potencijalno i stvarno opasne za alepski bor te sukladno tome preporučiti postupke koje je potrebno poduzimati kako ne bi došlo do nepovoljnog razvoja situacije i nenadziranog bujanja njihovih populacija (poput recentnih zbivanja na nekim lokacijama duž dalmatinske obale i otoka).

Klopke su postavljene na 4 karakteristične pozicije u samim Brelima i neposrednoj okolici mjesta kako bi se dobila prosječna slika stanja populacija potkornjaka.

Mole se šetači i prolaznici i svi zainteresirani da ih ne diraju. Osobito je važno da se ne oštećuju feromonske ampule koje moraju slobodno visjeti i nikako ih se ne smije oštećivati bušenjem jer tada prestaje njihova učinkovitost.

Na dnu lovne posude, već nakon nekoliko dana od posljednjeg pražnjenja, mogu se vidjeti tamne točkice (zrnca) – to su upravo ciljani predmet našeg monitoringa, mediteranski potkornjaci borova, maleni kukci koji po dimenzijama variraju, najveći od  4 do 6 milimetra do najmanjih od svega pola milimetra duljine.

 

Skip to content