Posredstvom Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Općina Brela uspjela je iz EU fondova dobiti 80 posto od devet milijuna kuna koliko će koštati novi dječji vrtić koji će se skoro izgraditi na lokaciji Kričak u Brelima. Naime Općinski načelnik Stipe Ursić je krajem prosinca 2018. godine s ravnateljicom agencije Matildom Cipić uz nazočnost premjera Andreja Plenkovića, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić svečano potpisao ugovor na 6,7 milijuna kuna.

Pravomoćnu građevinsku dozvolu Općina Brela je dobila u kolovozu 2016. godine te se neposredno nakon toga prijavila na raspisani natječaj za bespovratna sredstva iz EU fondova, ali zbog ograničenih sredstava nije uspjela ostvariti dovoljan broj bodova.

Nakon raspisanog natječaja u kolovozu 2018. godine koji je bio puno kvalitetniji i realniji Općina Brela se ponovno prijavila i dobila 6,7 milijuna kuna. Ostatak sredstava sama će osigurati iz vlastitih sredstava općinskog proračuna.

Općinski načelnik Stipe Ursić pobliže je opisao novi općinski projekt:

„Budući dječji vrtić od 700 kvadrata je projektiran po najvišim pedagoškim standardima koji po svemu premašuju dva postojeća vrtića koji pohađa 40 djece.

Do sada su djeca bila smještena u dva vrtića bruto kvadrature manje od jedne dnevne sobe novog vrtića, a usprkos trudu Općine, kao i odgajatelja, postojeći prostori su bili neadekvatni i nismo htjeli započinjati njihovu rekonstrukciju, već smo se odlučili za novu građevinu i to nam je sada najveći prioritet.

Novi će se vrtić na Kričku sastojati od prizemlja sa svim potrebnim sadržajima, dvije dnevne sobe od 80 kvadrata, kuhinje, garderobe, soba za odgajatelja i sastanke, polivalente dvorane od 150 kvadrata, kotlovnice te zasebnih sanitarnih čvorova za djecu, odgajatelje i roditelje.

Planirana je gradnja odvojenog ulaza u dvoranu tako da će se koristiti i za ostale potrebe mještana kao i osnovne škole, a ispred zgrade vrtića sa “zelenim” krovom, provedenom hidro i toplinskom izolacijom zidova te kvalitetnim sustavom grijanja i hlađenja, nalazit će se dječje igralište i parking.

Djeca će sada boraviti u prozračnim velikim prostorima, sa svom potrebnom didaktikom te će odgajatelji biti u mogućnosti što kvalitetnije odrađivati svoj posao, a otvorit će se i tri nova radna mjesta, dva za odgajatelja i jednog za kućnog majstora.

Sada nam preostaje priprema i raspisivanje javnog natječaja za odabir izvođača, nadzora i konačno početak izgradnje. Želim se zahvaliti svima Vama koji ste od prvog dana vjerovali u nas, da ćemo uspjeti ostvariti naše glavno obećanje za ovaj mandat, a to je izgradnja novog dječjeg vrtića. I na kraju uz ovu lijepu vijest, želim vam radostan i blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu!“

Skip to content