OPĆINA BRELA
KOMUNALNO REDARSTVO
Brela, 15. lipnja 2018.

Važna obavijest vlasnicima pasa.
Do 30. lipnja 2018. jedinice lokalne samouprave trebaju provjeriti jesu li svi psi na njihovu području mikročipirani.
S novim Zakonom o zaštiti životinja, između ostalih, stupila je na snagu i obaveza izvršenja kontrole mikročipiranja pasa, odnosno sve općine i gradovi dužne su do 30. lipnja 2018. godine osigurati nadzor provedbe obaveznog mikročipiranja.
Zakon propisuje da nadzor provedbe obaveznog mikročipiranja pasa provode komunalni redari. Vlasnici pasa u Općini Brela, temeljem navedenog zakona, dužni su komunalnom redaru dokazati da su ispoštovali svoje zakonske obveze i mikročipirali psa, a komunalni redar može provjeriti očitanjem mikročipa vjerodostojnost navedenog u dokumentima.
Važno je napomenuti da mikročipiranje stoji oko 100 kuna, a kazna za vlasnike pasa koji ne mikročipiraju svoje pse iznosi i do 6000 kuna.
Mikročip sadrži jedinstveni identifikacijski broj koji otkriva podatke o vlasniku (adresa, broj telefona, OIB i sl.), kao i osnovne informacije o životinji te podatke o obavljenoj kastraciji i cijepljenju. U slučaju da netko napusti ili izgubi psa, skloništa i veterinarske ambulante mogu očitanjem podataka na mikročipu saznati tko mu je vlasnik. To je posebno korisno u skloništima za napuštene životinje jer omogućava da se mikročipirani psi odmah vrate vlasnicima.
Molimo sve vlasnike pasa na području Općine Brela da do navedenog roka dostave dokaz da je njihov pas mikročipiran i to osobno u prostorije Općine Brela ili putem e-maila redarstvo@opcina-brela.hr. , kontakt tel.: 0916353334.

Skip to content