Evala Vam stari moji ribari …

Sve su Vam ruke obakovile, ispucale od soli i mora, mokri mriža i oštri ježeva,  žuja od teški vesala, ka galioti šta su ih tiravali cili život.

Lice Vam se izbrazdalo od žestoka sunca i znoja šta peče krvave oči, a ona žerava lučeva šta gori sa gradela pod sviću,  ih je dokrajčila.

Pa oni verali injuli što ste pod njima drejili ne bi li koju obodnicu ubili i kući donili za priranit gladnu dicu i čejad ostalu, šta su živili od čupaka i kosmeja.

Ribari stari šta ste sklopili oči i odnili sa sobon lipotu mora i morskih snova, vala Van za put što ste ga utrli kroz brazde zariveni vesala, puknuti štropa i išekani šešula mora. Vala Van za svaki škrip i bužu u moru šta ste nam kazali i za sve šta ste ostavili u naslijeđe za nas i dicu naše dice.

Nediljko Tomaš Dominik

Nediljko Tomaš Dominik rođen je 1952. godine u Brelima. S morem je neraskidivo vezan cijeli život. Bonace, burini i oluje utječu na stvaralačku inspirativnost autora.

Rodni kraj i krajolici jarkog sunca i škrte zemlje vidljivi su na uljima, akrilicima i akvarelima. Slikarstvom se bavi od ranog djetinjstva.

Mnogi radovi Nediljka Tomaša – Dominika nalaze se u privatnim kolekcijama diljem Europe i Amerike. Izlagao je 1990., 1999., i 2000., i 2012., 2015. U Brelima i 1995.  u Makarskoj.

Povodom ovogodišnje  proslave sv. Stjepana zaštitnika župe Brela i Dana Općine Brela ukazana nam je čast i zadovoljstvo da u četvrtak 02. kolovoza 2018. u 19 sati u općinskoj vijećnici otvorimo izložbu „Sirene i Ribari“ Nediljka Tomaša-Dominika. Izložba će biti dostupna posjetiteljima svakog radnog dana zaključno do petka 10. kolovoza 2018. godine u vremenu od 09 do 14 sati.

Nazivi slika izložbe „Sirene i ribari“:

 1. Bacila je bura sa Vruje
 2. Lupače peru sukance i parašole
 3. Morski drugovi
 4. Ribarski život
 5. Uz „Šakana“
 6. Družina na Loznici
 7. Palamide pod Sv. Stipanom
 8. Car
 9. Carstvo dubina
 10. Petromax duši
 11. Ribarski notturno
 12. Šnjuri uz zalaz sunca
 13. Riba je prenila
 14. Flota miruje
 15. Gofi su unutra
 16. Kanjušar para za Liskamenom

Skip to content